Tee

Cafe Laurissa haluamme panostaa haudutettuun teehen. Tämän takia valitsimme Aaro Forsmanin teelaadut. Meillä on valikoimissa yli 40 makuvaihtoehtoa eri teelaaduista. Haudutusvälineenä käytämme teekannua.

Teekannu

Teen ominaisuudet

Tee on teepensaan lehdistä uuttamalla valmistettava juoma. Teessä on kofeiinia eli teiiniä, tanniineja ja teaniinia. Tanniinit tekevät teestä kitkerää, jos teetä haudutetaan kauan. Teaniini on miedosti rauhoittava aine.

Teen laatu riippuu monista tekijöistä, joista tärkein on lehtien ikä. Arvostetuimpia ovat kasvin latvuksen nuoret lehdet, ennen kaikkea kukintojen kiinnityskohdista kasvavat lehdet. Kalleimmat teelaadut maksavat useita satoja euroja kilolta. Teelaadut jaetaan valmistustavasta riippuen esimerkiksi mustaan, vihreään, valkoiseen ja keltaiseen teehen.

Muiden kasvien kuin teepensaan lehdistä valmistettuja juomia kutsutaan yleiseksi yrttiteeksi.

static1-squarespace-com                          Forsman tee

Teen haudutus

Teen haudutusaika riippuu teen laadusta ja teen lehtien koosta. Yleensä vihreää teetä haudutetaan vähemmän kuin mustia teelaatuja. Mustaa teetä hauduttaessa vesi voi olla kiehuvan kuumaa. Vihreään teehen tulevan veden suositellaan jäähdytettävän teelaadusta riippuen 75-90 asteiseksi.

Teelaatuja

Musta tee / Punainen tee

Vihreät teelehdet nahistetaan koneellisesti, jolloin niihin puhalletaan lämpimän kosteaa ilmaa. Tämän jälkeen lehdet rullataan koneellisesti, jolloin solurakenne rikkoutuu tihkuen solunesteitä, jotka sekoittuvat lehtimassaan. Rullatut, vihreät lehtimassat siivilöidään koon mukaan hapetusta (fermentointia) varten. Seuraavaksi seulotut lehtimassat siirretään kosteaan ja lämpimään tilaan omille alustoilleen. Rullauksessa lehden pintaan tihkuneet katekiinit ja entsyymit alkavat reagoida kemiallisesti ja hapettuminen nopeuttaa prosessia. Lehden väri muuttuu vihreästä ruskeaksi. Hapettumisen jälkeen lehdet kuivataan ja lehden lämpötila nousee 80 asteeseen ja lehdet saavat lopullisen tumman värinsä ja hyvän säilyvyyden. Lopuksi kuivat lehdet seulotaan lehtikoon mukaisesti ja pakataan huolellisesti. Teenlehtien väri on vaalean ruskeasta lähes mustaan. Juoma on sävyltään kullanruskeasta syvään tummaan. Tuottajamaita ovat Intia, kiina, Afrikka ja Vietnam.

Vihreä tee

Vihreää teetä ei fermentoida ja hapetus estetään käsittelemällä lehtiä kuumassa esim. höyryttämällä tai paahtamalla. Höyrytys on vanhin menetelmä, joka saa lehdet säilymän ruohomaisen tuoreen vihreänä ja hapokkaina. Paahtaminen taas muuttaa lehtien värin vihreän rusehtavaksi ja maku muuttuu paahteisen makeahkoksi. Vihreä tee on eniten juotu juoma maailmassa veden jälkeen. Tuottajamaita ovat mm. Kiina, Japani, Vietnam ja Intia.

Valkoinen tee

Parhaimpiin valkoisiin teelaatuihin kerätään vain aukeamattomat teen lehdet, jotka ovat silkkisen vaalean hopeanharmaan nukan peitossa. Astetta halvempiin laatuihin kerätään avautumassa olevia ja jo auenneita lehtiä ja kärkisilmuja. Teen lehdet kuivataan luonnonmukaisesti yleensä raikkaassa ulkoilmassa. Lehtien väri on hopean valkoisesta vaalean vihreään ja valmis juoma lähes värittömästä vaalean vihreään. Valkoisen teen maku on hieman yrttimäinen ja usein makeahko. Tuottajamaita ovat esimerkiksi Kiina ja Taiwan.

Keltainen tee

Keltaisen teen lehdet on keräämisen ja kevyen paahtamisen jälkeen siirretty pimeään hapettomaan tilaan (usein kääritään paperiin), missä ne saavat keltaisen värinsä. Lehtien väri vaalean keltaisesta kellanruskeaan. Valmis juoma keltaisesta ruskeaan ja maku kypsyneen viljava ja hieman paahteinen. Tuottajamaita ovat esim. Kiina ja Taiwan.

Oolon tee, Wulong tai sinivihreä tee

Oolong tee on mustan ja vihreän teen välimuoto, jossa hapettumisaste voi vaihdella 10-70 % välillä. Länsimaissa puhutaan usein myös vihreästä tai ruskeasta oolongista. Oolong-teelaaduista löytyy erittäin paljon eri vihahteita ja ne ovat maailmalla arvostettuja teenharrastajien piireissä. Teen lehtien väri voi vaihdella vihreästä ruskeaan kuten valmiinkin juoman väri. Tuottajamaita ovat mm. Kiina ja Taiwan.

Yrttitee

Yrttitee on teen tapaan haudutettava vähäkofeiininen yrttijuoma. Esimerkkeinä tällaisista terveysvaikutuksista: aineenvaihduntaa vilkastuttava, rentouttava ja vastustuskykyä lisäävä vaikutus.

Scented tea, aromoitu tee

Teen lehtiin on kuivaamisen jälkeen valutettu kukkien öljyä, joista tavallisin on jasmiininkukkaöljy. Ne voidaan aromoida useaan kertaan, jolloin aitojen kukkien öljyt voivt antaa teehen voimakkaan, mutta aidon ihastuttavan maun ja tuoksun.

Maustettu tee

Kaikkia erilaisia teelaatuja voidaan maustaa erilaisilla hedelmäöljyillä, kukilla, mausteilla, yrteillä ja hedelmien paloilla.

Rooibos

Rooibos, autiomaayrtti kasvaa vain Etelä-Afrikassa joko viljeltynä tai luonnonmukaisena. Rooibos on 0,5-1,5 m korkea pensas, josta poimitaan neulasmaiset lehdet. Tämän jälkeen lehdet fermontoidaan ja ne saavat kauniin värinsä. Rooibos punapensastee on kofeiiniton ja vatsaystävällinen. Se sisältää erittäin paljon antioksidantteja ja flavonoideja. Se nuorentaa ja kirkastaa ihoa. Se ei kitkeröidy pidempäänkään hauduttaessa ja sopii myös iltateeksi. Se maistuu kylmänä ja sopii myös odottaville äideille.

Mate

Mate, Yerba-puun lehdet sisältävät runsaasti kofeiinia, C-vitamiinia ja terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja. Herkullisen vihreä juoma poistaa voimattomuutta, virkistää ja lisää kylläisyydentunnetta. Haudutusaika on 4-10 minuuttia.